Liefde voor boeken begint in de kindertijd: The Secrets of Education

Het eeuwige probleem van moderne ouders: het slepen van kinderen van computermonitors en tv -schermen en boeiende boeken? Psycholoog Elena Sidorova deelt een recept dat haar heeft geholpen drie kinderen op te voeden die gepassioneerd zijn over lezen.

Ik heb drie kinderen, en ze houden allemaal van lezen. Doe dit vaak, met plezier en op hun eigen vrije wil. Vriendinnen en klanten bij overleg klagen vaak dat de moderne generatie niet geïnteresseerd is in boeken. Ze geven de voorkeur aan computerspellen, sociale netwerken en entertainment, die irritatie en wanhoop veroorzaken bij ouders.

Als psycholoog hoor ik vaak een verzoek: “Hoe een kind te leren lezen? Kracht?»Mijn ondubbelzinnige antwoord is onmogelijk om te dwingen! Hier zoals met liefde: je zult niet dwingende lief. Boeken moeten geliefd worden voordat ze beginnen te lezen.

Naar mijn mening zijn er drie redenen waarom ouders niet het gewenste resultaat krijgen:

  1. Het kind heeft geen gewoonte om boeken te lezen.
  2. Het kind heeft geen voorbeeld van het lezen van ouders, vrienden (iemand uit de nauwe omgeving, aan wie hij vertrouwt).
  3. Het kind heeft geen interesse in lezen, hij begrijpt niet waarom hij het nodig heeft.

Klaar om te delen met jonge ouders die kinderen willen zien met een boek in hun handen, een persoonlijk recept. Ik moet meteen zeggen dat alle tips en aanbevelingen alleen mijn ervaring zijn, getest op drie kinderen voor vele jaren.

Kinderen zijn dol op de regels

De regels helpen hen deze wereld te begrijpen, bepaalde grenzen te bouwen en de nodige vaardigheden te vormen. Ik adviseer moeders om een ​​dagelijks ritueel van gezamenlijke lezing van boeken met hun kind te starten (beter tegelijkertijd). Ik las de kinderen voor de nacht om na het baden te slapen. Het belangrijkste is dat het ritueel systematisch is. Je kunt niet genieten van een boek gedurende twee dagen en dan geen maand lezen. Gewoonten, inclusief nuttige, worden in de kindertijd gelegd en vastgelegd door regelmatige herhalingen.

Het kind hoort alles

Zelfs als het je lijkt dat het kind niet luistert en geen interesse toont in het boek dat zijn ouders hem voorlezen, geloof me, dit is niet zo. Het belangrijkste is om te blijven lezen. Toon de emoties van de helden, verander je stem en intonatie. Probeer het kind te boeien. Vraag dan of hij het leuk vindt wat hij hoort? Het is belangrijk voor het kind dat hij wordt beschouwd. Bespreek samen wat je leest in de vorm van een spel.

Vraag door een tijdje te beginnen: “Onthoud dat we onlangs hebben gelezen over jongens die onvoorstelbare dingen hebben gefantaseerd. Het was grappig, waar? En wat zou je bedenken als je in hun plaats was?””

Levensrichtlijnen zijn belangrijk voor het kind

In een gezin waar een cultuur en een traditie van lezen is, zullen de kinderen zelf naar boeken reiken. Lees niet omdat het noodzakelijk en nuttig is, maar voor uw eigen plezier. Zij het zelden, maar het is belangrijk voor het kind om een ​​voorbeeld te zien. Als je ‘s avonds naar de tv kijkt of eindeloos op sociale netwerken verdwijnt, kun je de kinderen niet uitleggen waarom het boek beter is.

Dwing me niet om met geweld te lezen

Verander het lezen niet in straf. Geweld geeft aanleiding tot agressie. Je moet niet zeggen: “Je wordt gestraft – ga 30 pagina’s lezen in plaats van 10”. Het is belangrijk om interesse in het proces te wekken en niet aan te tonen wie de belangrijkste is.

Gebruik kleine trucs

Mijn jongste zoon Andrei bijvoorbeeld, nam tijdens de eerste 5 jaar van zijn leven een boek voordat hij naar bed ging. In eerste instantie om over mijn voorstel te lezen, hoorde ik een solide: “nee”. Maar gaf niet op. Ik heb het zelf helder en met uitdrukking gelezen. Geleidelijk was de zoon betrokken en luisterde enthousiast.

Na enige tijd kwamen ze met het spel: ze lazen op de beurt op één zin. Soms was het leuk, omdat ze de stem veranderden. Na enige tijd werden nieuwe regels geïntroduceerd: ze lezen op hun beurt de paragraaf, dan de pagina, het hoofdstuk.

Ik heb nooit aangedrongen en dwong me niet om iets

https://voss-exklusiv.de/impressum/

door geweld te doen. Er is geen verlangen om te lezen, maar ik wil luisteren – prima. Ik las en keek naar de groeiende interesse van het kind om de voortzetting te vinden. Zo langzaam in slaap viel met het boek. Zeer snel, met het woord “HIFT”, leerden de kinderen hun tanden poetsen en hun boek nemen. Ik lees ze altijd. Het was een verleend. Nu worden ze allemaal gelezen voordat ze zelf naar bed gaan. Gewoonte van gewoonte.

Het is belangrijk om boeken te kiezen op leeftijd van het kind

Kinderen zijn geïnteresseerd in lezen over zichzelf, dat wil zeggen ongeveer dezelfde kinderen. Ik zal meteen zeggen dat er een enorm tekort is aan interessante kwaliteitsliteratuur over dit plan. Dragunsky, Nosov, USpensky, Zoshchenko, Druzhinin, Oster, Geraskin, we lezen snel op jonge leeftijd en niet één keer. Om nog maar te zwijgen van alle volksverhalen. Wat nu? Toen begonnen actieve zoekopdrachten op het verzoek “Wat te lezen?”En” waar te kopen?””.

Hier zijn een paar van mijn vondsten: een reeks boeken “Funny Company”, waaronder de auteurs en. Pivovarova, K. Dragunskaya, en. Antonova, a. Petukhov, s. Semenova, t. Kryukova, E. Jokovenina. Alle boeken met een groot gevoel voor humor. Onze geliefde is “Buitengewone avonturen van Karik en Vali” door Jan Larry. Mijn zoon en ik lazen haar samen in één adem. Het was erg leuk, interessant en informatief.

Alle boeken die u koopt of in de bibliotheek neemt, moet u lezen en evalueren

Uw mening is belangrijk voor een kind. Je bent tenslotte een onmisbaar persoon in zijn leven, die precies weet wat goed is en wat niet erg belangrijk is. Deel een mening over wat u leest, bouw een dialoog.

Moedig de interesse van het kind aan

Als een kind interesse toont in iets uit de vroege kinderjaren, moedig hem dan aan. Dit zal de taak vergemakkelijken om geschikte literatuur te kiezen. Mijn oudste zoon was bijvoorbeeld geïnteresseerd in kosmos en dinosaurussen. We hadden 22 encyclopedieën over deze onderwerpen, die we samen lezen. Zoon groeide op, de belangen veranderden. Nu is hij 21 jaar oud, hij las een groot aantal Russische en buitenlandse klassiekers. Vaak vertelt hij me: “Mam, ik lees … maar vertel me niet hoe het eindigt, ik wil lezen en erachter komen”.

Mijn 17-jarige dochter heeft al lang boeken voor zichzelf gekocht en ‘slikt’ ze de een na de andere. Ze houdt van Erich Maria Remarck en Osho en Jack London, Theodore Dreiser, Emil Zola, Steice Kramer, Scott Fitzgerald. Ik ben blij dat ze zelf kiest wat te lezen, hoeveel en wanneer. Smaak gevormd, gevaccineerde liefde voor het proces.

Ten slotte wil ik zeggen dat liefde voor lezen een van de delen van het onderwijs is. Zij, als liefde voor dieren of werk, wordt bijgebracht door ouders met een persoonlijk voorbeeld en directe participatie.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.